Belysning på bad uten naturlig lys
Det finnes så mange bad der ute uten vindu og tilgang til det naturlige lyset. Veldig ugunstig i grunnen når det er her vi steller og speiler oss. Alt fra fargegjengivelse til lysstyrke er avgjørende for hvordan vi blir gjenspeilet.

For eksempel kan sminke ser ulik ut på badet enn ute på gata. En fundation kan se perfekt ut inne på badet, men når man går ut skrifter den helt farge bare på grunn av belysningen. Med mindre man har valgt nok og riktig belysning. Er du ikke så opptatt av sminke, men har bare lyst å føle deg vel der inne på badet. Så er belysning på badet fremdeles viktig, for det er her mange ser seg selv i speilet og gjør seg opp en tanke om de føler seg on-the-top eller ikke.
Et bad uten tilgang til naturlig lys må i større grad ha bedre belysning. Dessverre vil aldri kunstig lys kunne slå naturlig lys, men det kan på god vei erstatte det. Videre vil du få noen tips om du kan ta med deg når du skal planlegge belysningen på badet.
Nok belysning
Husk grunnlyset, det kan være downlights eller en plafond montert i himlingen. Eller noe mer kreativ som Led-striper rund kanten av himlingen. Det er ingen fasit og den en rette belysningsplanen. Poenget er bare å få nok lys til å lyse opp rommet godt nok.
Variert belysning
Dette gjelder generelt for alle rom. Kravene i byggforeskriftene sier at man kun trenger et punkt i hvert rom. Overholder man det, så vil det for det første bidra til å gi et flatt lys, nesten litt tåkeaktig følelse i rommet. For det andre vil du mangle lys til aktivitetene som foregår der. Dette kan løses enkelt med å sette inn flere typer belysning, som kan dimmes opp og ned. På bad trenger man mer enn en lampe i himlingen for å se hvordan man blir seende ut ute på gata. Ved å tilføre flere lyskilder vil det i tillegg også tilføre en hyggeligere stemning på badet. Man deler belysning opp i grunnlys, funksjonslys og effektlys. Har man klart å få med seg alle disse, skal deg godt gjøres å få en flatt og tåkeaktig lys i rommet.

Funksjonslys
Lys ved speilet er essensielt på et bad. Her har faktisk retningen på lyskilden en del å si. Mange speil har integrert belysning på toppen som lyser nedover. Dette er ok, men kun om du vil se at du egentlig ikke vil se. Fordi lyset lyser kraftig nedover fra panne til hakke vil du få en annen gjengivelse av ansiktet enn i det naturlige lyset. Ute vil lyset også lyse opp ansiktet forfra. Derfor anbefaler jeg alltid å velge belysning som har retning fra speilet og mot deg. Gjerne rundt hele speilkanten, da vil du få belyst ansiktet på en hyggeligere måte mot deg selv. Du vil fremdeles kunne se detaljer, for de som ønsker det, men på en bedre måte for deg selv. Minner bare på hvordan teater-speil ser ut, de har lys rundt hele kanten, det kan vel ikke være for ingenting det?
Fargen på lyset
Har du hørt om kaldt og varmt lys? Ute har vi et kaldt lys. Her i norden er det faktisk nesten litt blålig mot i sydligere strøk. For å oppnå et lys som oppleves som tilnærmet naturlig lys er det lurt å velge en kald type. Så da må du se etter K, som står for Kelvin. Dette angir hvor varmt eller kaldt lyset er. Vi sier at det naturlige lyset er ca 5500-6000K, men ikke velg 6000 K. 2700 K er vanlig å ha i boliger. På bad kan man godt velge litt kaldere, altså 3000 K, for å oppnå et lys som er mer lik det naturlige. Det eneste som kanskje kan være litt kjedelig er at man opplever ofte seg selv penere og freshere blant varmere farger og lys. Så her kan det være du må velge mellom om du vil ha en varm og fresh gjengivelse av deg selv eller noe mer realistisk i forhold til det naturlige lyset. Velger du riktig type speil, trenger du faktisk ikke velge. Det et finnes heldigvis speil med integrert belysning som har flere valg innen fargetemperaturen på speil-lyset. Så kan du velge 2700 K på belysning i himling og andre plasser. Da vil jeg si du at du får i pose og sekk.

Effektbelysning
Det er den belysningen som du tilfører rommet slik at du får den rette stemningen du ønsker. Mange vil ha en spa opplevelse på badet. Det kan du bygge opp under ved å velge effektbelysning. Belysning som Led-striper i nisjer være effektfult og gi spa-stilen mange er ute etter.

En siste veldig viktig ting: Husk at på bad må man ta hensyn til at belysningen har riktig IP-grad i forhold til de ulike våtromsonene. Det betyr i korte trekk at belysningen belysningen skal tåle de påkjenninger av vann og støv den blir utsatt for uten å utgjør noe risiko for det elektriske anlegget. IP-grandene må minst som følgene for: Sone 0= IP 67/ Sone 1og 2= IP 44 / Øvrige soner =IP20. IP-graden skal stå på den tekniske beskrivelsen for armaturet. Dette er en kort forklaring, er man usikker på dette bør fagpersonell kontaktes.

Skulle du ønske hjelp til belysningen i ditt hjem, ta gjerne kontakt med Colux. Vi setter opp belysningsplaner for de rom du trenger hjelp til.