top of page

Bruk fargetrendene for å skape en personlig og varig fargepalett!

Oppdatert: 3. des. 2020Fargeprodusentene lager hvert år nye fargekart med farger som passer godt sammen, og fargekartene for 2021 er allerede ute i butikkene. De er ment som inspirasjon for å gjøre det enklere for flere å plukke ut en fargepalett. Det er fullt mulig å kopiere disse kombinasjonene rett over i din egen stue, og resultatet vil sannsynligvis bli både pent og trendy. Samtidig vil du også sitte igjen med et ganske pregløst, upersonlig rom.


Nettopp fordi fargekartene er gode, lar mange seg inspirere og kopierer stilen. Dermed får du kanskje en trendy stue, men den kjennes også snart utdatert ut fordi «alle» har brukt de samme fargekombinasjonene. "Trendy is the last stage before tacky." (Karl Lagerfeld).


Setter du sammen farger fra ulike fargekart, kan dette imidlertid skape en fargepalett som gir et mer unikt og personlig uttrykk. Jeg har tatt et dypdykk i trendfarger for 2021, og viser deg her hvordan noen av mine favoritter fra ulike produsenter kan settes sammen til fine fargekombinasjoner.Farger 2021: Jotun Velvet, Opus Nude, Nordsjø Kubel Honey, Fargeriket Fata Mongana, Butinox Frappe, Opus Mustard, Fargeriket Himmelkyss, Jotun Natural Clay, Jotun Welcomming Red, Nordsjø Kubel Powder.Farger 2021: Nordsjø Tant Johannas gröna, Jotun Ocean Air, Jotun Citycap, Butinox Opal, Opus, Brunt Rose, Fargerike Vakker Natt, Nordsjø Kubel Spring Leaf, Butinox Harmoni, Butinox Villmark, Nordsjø Krickelins Dimblå.


For å finne en personlig fargepalett er mitt råd velge minst to farger fra to ulike fargekartprodusenter og bygg fargepalett ut fra dem. Utfordre deg selv til å velge litt utradisjonelt. Ikke velg identisk med inspirasjonsillustrasjoner, det blir fort upersonlig og du kan risikere å fort gå lei.


Det kan være lurt å investere tid eller konsulenthjelp om du ønsker en fargepalett som du ikke går lei av innen 2-3 år. Å velge farger handler om å gjøre valg med hjerte og hva du liker, men også ha kontroll på de mer tekniske egenskapene for fargene, dvs. hva som skjer med fargene når de kommer opp på veggen og settes sammen med andre farger. En fargekonsulent kan alt dette, og vil hjelpe deg med å unngå bomkjøp hvor fargen du likte så godt i butikken, slett ikke gjorde seg bra på veggen hjemme. I tillegg til å ha god oversikt over trendfarger og hvordan disse kan settes sammen, har fargekonsulenten også kompetanse på NCS, standardiserte farger, som du gjerne ikke finner i fargekartene. Dermed blir utvalget å velge fra mye større, både om du liker farger som sjelden dukker opp i fargekart (jeg personlig elsker f.eks. lilla), eller ønsker varianter eller andre nyanser av fargene fra fargekartet.


En fargepalett satt sammen fra ulike produsenter samt skandaliserte NCS-farger.


Så for å oppsummere det hele: Ikke være redd trendfargene, men velg med omhu! Velg farger først og fremst med hjerte, og tilpass paletten din med fargeteori for å få et godt, varig og personlig helhetsinntrykk.

bottom of page