top of page

Slik kan farger påvirke omgivelsene våre

Det er opp til deg om du vil kalle grått en farge, men har du tenkt hvordan den brukes?Jeg kan godt innrømme at jeg er en entusiast når det kommer til god fargesetting. Så derfor blir jeg så lei meg når jeg ser at det bare pøses på med grått og atter mer grått.


Hva er det med det at mange tror at å velge grått er så safe og trygt?

La oss gå litt nærmere inn på grått. Det er en farge som er kalt den nøytrale fargen. Den fargen som ikke tar eller gir noe oppmerksomhet. Ingenting! Jeg har ikke noe i mot fargen i seg selv. Eller jeg jobber i hvert med det... Men det er hvordan fargen blir brukt i forhold til sine egenskaper som jeg ikke skjønner.


Grått er en farge som fungerer som et usynlig slør. Det sies at den er fin å bruke for at det andre skal få skinne. Så hvorfor vil vi dekke våre hjem, kontor og byer med dette usynlige sløret av grått, når hvert hjem, kontor og by fortjener å skinne?


Fargenes egenskaper er så ofte helt undervurdert. Så alt for mange plasser! Farger har egenskaper som påvirker hvordan vi presterer, føler oss og ikke minst trives. Så det er så utrolig mange farger, i ulike nyanser, vi heller kan velge enn grått.


Vil du at noe skal være rolig? Hvorfor ikke velge en farge i en nyanse som er rolig og har egenskapen med å gi ro?


Bilder fra Bølgen Bærekraftsenterets kontorlokaler. Foto: Colux


Grønn er en god farge for å skape ro fordi den gir oss assosiasjoner å være nær naturen. Rosa har kraftfull på virkning på hjernen vår, den får hjernen til å jobbe saktere og dermed blir vi ikke så sinte. Det er faktisk testet på et høysikkerhetsfengsel. De kledde de innsatte i bubblegum rosa og det ble registrert markant forskjell på oppførselen på de innsatte. Snille som lam er vel en overdrivelse.. men mye roligere i hvert fall.


Ved bevisst bruk av farger kan vi legge opp til ulike sinnsstemninger. Ønsker du å få energi, så bruk gult. Ønsker du ro i sjela, så bruk duse nyanser av grønt.


Så.. mitt gjeveste tips: Ikke vær redd for farger! De har ulike egenskaper. Bare bruk de som er riktige for stedet og gode de som skal oppholde seg der.

bottom of page